Eksamensangst den indre bodyguard

Smukke kildrende sommerfugle i maven eller fanget i et sort hul fyldt med farlige flaksende flagermus

–        Når eksamensangst-monsteret viser sig.

Det anslås at 15-20% af alle studerende oplever eksamensangst i en sådan grad, at det bliver så overvældende og belastende, at det påvirker eksamensresultatet eller at de studerende føler sig nødsaget til at fravælge uddannelsen.

Men der ER hjælp at hente! Hvordan håndter du eksamensangst den indre bodyguard?

Lad os se lidt nærmere på ”angst-monsteret” og hvordan vi får styr på det.

Angst er en helt naturlig konsekvens… ja jeg sagde KONSEKVENS. En konsekvens af, at de ubehagelige, svære og negative tanker om eksamen får lov til at fylde for meget – få alt for meget af vores opmærksomhed og energi. Men det kan vi heldigvis træne på at ændre!

Det kan være svært at forstå angsten og hvorfor det ikke er alle, der oplever f.eks. eksamensangst. Lad mig prøve at forklare det ud fra denne sammenligning:

Du kender sikkert billedet af en bodyguard, en kølig muskuløs gut, klædt i sort og med mørke briller, som står i baggrunden bag kendte stjerner, ledere og rigmænd. Typen der konstant scanner omgivelserne for at være sikker på, at alt nu er okay og at der ingen farer lurer.

Faktisk har angsten samme ”jobbeskrivelse”, som bodyguarden – den skal passe på dig.

Din indre angst bodyguard er ret god at have med – du kan sikkert godt komme i tanke om en situation, der kunne være blevet farlig, hvis din indre bodyguard ikke havde advaret dig mod f.eks. lastbilen, der svinger og som ikke har set dig på cyklen eller lignende situationer. Man kan bagefter få en fornemmelse af at kroppen reagerede helt af sig selv.

Der hvor det kikser er, at for nogle af os bliver vores ellers top-tjekkede indre bodyguard alt for bekymret og begynder at se farer, hvor der slet ingen reelle farer er. Forestil dig billedet af en meget nervøs type, der med det samme, når bare ordet eksamen bliver nævnt straks råber: ”Stoooop nej, nej, nej! Alt kan gå galt, du er slet ikke god nok. Du dumper helt sikkert” og du dermed straks mærker at kroppen reagerer – det kan føles som et stort sort hul fyldt med farlige flaksende flagermus. I hvert fald kan den indre bodyguard, som er alt for bekymret få os til at tro på det, selvom fornuften siger os noget helt andet.

Vi kunne jo så blive frustrerede og forsøge at skille os af med vore indre bodyguard, forsøge at undgå ham, blive vrede på ham – men det er væsentligt at huske, at han jo i bund og grund er her for at passe på os. Det hjælper ikke at se ham – angsten som vores modstander, men i stedet se ham som en velmenende, men lige rigeligt pylret bodyguard. Vi er nødt til at have ham med, men i høj grad selv tage styring over, hvornår vi vælge at lytte til ham og hvornår vi må bede ham pænt om at skru ned for bekymringerne.

Det lyder nemmere end det er – i hvert fald indtil vi har lært det. For det kan som sagt trænes. Med helt konkrete øvelser kan du lære at få fuld kontrol over din indre bodyguard.

Til eksamen og i tiden op til eksamen må sommerfuglene i maven meget gerne mærkes – de er med til at forberede både hjernen og kroppen på at der skal ske noget – noget som betyder noget for os.

Der findes forskellige online forløb, samtaler, kurser og videoer, hvor du kan få hjælp til at håndtere din indre bodyguard, hvis han er den lidt overbeskyttende type ☺️

I MetaHuset, Vejle afholder vi individuelle samtaler og mini-kurser om eksamensangst. Se mere på www.metahuset.dk og følg os på de sociale medier.

Heidi Brandt Leth, MetaHuset, Vejle